torstai 28. toukokuuta 2015

TYÖSSÄOPPIMINEN

Olen ollut 3 viikkoa työssäoppimassa Elokolo nimisessä ns. matalan kynnyksen kahvilassa, jossa hinnat suosivat vähävaraisempiakin kahvilasta pitäviä ihmisiä. Elokolo on pieni paikka hakaniemessä alppikadun varrella, jossa on hyvin kodintuntuinen tunnelma ja ulkonäöltäänkin paikka vastaa ns. olohuonetta. Elokoloon asiakkaat tulevat juttelemaan, seurustelemaan ja nauttimaan kahvilan antimista. Kävijät ovat ihmisiä laidasta laitaan ja tarkkaa ikäluokkaa on vaikea siis sanoa, suurin osa vakiokävijöistä on silti vähäosaisempia.

Tehtäviini on 3 viikon aikana kuulunut esim. asiakkaiden kanssa seurustelua , jutustelua ja kuuntelevana korvana oloa. Olen myös avustanut asiakkaiden halutessa mittaamalla heidän verenpaineensa , sekä verensokerinsa, ohessa tuli vastailtua myös kysymyksiin lääkkeistä ja niiden vaikutuksista.  Sain työskennellä myös keittiön puolella, jossa tehtäviini kuului kassan hoitoa, kahvin keittoa, puuron keittoa, leipien tekoa ja tiskien hoitamista.

Mieleenpainuvia hetkiä elokolossa ei ollut vain yhtä tiettyä, sillä jokainen päivä oli jollain lailla aina erilainen. Mieleenpainuvimpia hetkiä minulla olivat ehkä ensimmäinen päivä, jonka jälkeen ajatusmaailmani hieman muuttui : olin hieman ennakkoluuloinen asiakaskuntaa kohtaan, johon kuului siis huumeongelmaisia tai alkoholiongelmaisia enimmäkseen, ehkä olin hieman peloissani ja ajattelin heistä eri tavalla , kuin nyt, jutellessani heille sain huomata kuinka aitoja , älykkäitä ja anteliaita ihmisiä elokolo pitää sisällään. Mieleenpainuvana aiheeseen anteliaisuus liittyen , olisi hetki elokolossa kun eräs rouva (vakioasiakas) oli käynyt leipäjonossa ja istahti viereeni näyttämään saamisiaan ja koitti tarjota niistä minulle yli puolia, sain nähdä ja kokea sen kuinka aitoja ja hyväsydämmisiä ihmiset parhaillaan ovat, heillä ei paljoa todella ole ja siltikin viimeisensä jakaisivat muiden kanssa, jonka he tekivätkin toistensa kanssa. Mieleenpainuvinta oli myös asiakkaiden kommentit siitä kuinka mukavaa on että olen paikalla ja että tulin työharjoitteluun juuri elokoloon.

Elokolon toiminta on tärkeää siksi , että nämä asiakkaat ja muutkin vähempiosaiset kansalaiset saisivat kokea olevansa ''normaaleja'', saavat mennä kahvilaan syömään ja juomaan, sekä tapaamaan toisiaan, heillä olisi aina edes yksi paikka josta saa apua ja josta saa ruokaa. Puuroa jaetaan ilmaiseksi elokolossa 9-12.30 jokapäivä ja se on monille päivän ainoa lämmin ateria ja siksi elokolon toiminta on mielestäni erittäin tärkeää. Se ylläpitää ihmisarvoa, jokaiselle kuuluu ruoka, vaatetus ja sisätilat. Elokolossa on asiakkaiden mahdollista myös hakea käytettyjä ehjiä vaatteita itselleen.

Pidin työssäoppimispaikastani ja kannatan sen toiminnan jatkumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti