keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Vapaaehtoistyö, tiedonhankinta tehtävä

kohteita, jotka kiinnostavat. Jokainen valitsee ainakin kolme kohdetta/toimintoa ja kirjaa/kopioi niistä seuraavia tietoja:
 - Mikä on paikan/toiminnon perusidea ja millaisessa tilanteessa olevia ihmisiä se auttaa?
- Missä paikka sijaitsee ja ketkä työskentelevät siinä paikassa?
- Kuinka kauan paikka/toiminto on ollut olemassa ja miksi se on perustettu?
- Mikä paikassa/toiminnossa kiinnostaa sinua ja miksi pidät sitä tärkeänä?




1) Asumispalvelut : 

- Asumispalveluidemme lähtökohta on ihmisarvon kunnioittaminen. Toteutamme Asunto ensin -periaatetta, jonka mukaan asunto on perusoikeus, jota ei tarvitse ansaita. Uskomme, että asunto luo perustan ihmisen kuntoutumiselle. Siksi emme edellytä asukkaaltamme elämäntavan muutosta emmekä esimerkiksi aseta päihteettömyyttä asunnon saamisen ehdoksi.Tarjoamme ympärivuorokautista tuettua asumista, tehostettua tuettua asumista ja palveluasumista alle 65-vuotiaille, eri elämätilanteissa oleville miehille ja naisille. Heidän taustaansa kuuluu usein pitkäaikainen asunnottomuus, päihde- ja mielenterveysongelmat sekä vaikeudet sosiaalisissa suhteissa.

-  Asunnot sijaitsevat pääosin Helsingin alueella: taloyhtiöt Haagassa ja Kivihaassa sekä yksittäisiä huoneistoja kantakaupungissa. Yli 65-vuotiaille  tarkoitettu asuintalo sijaitsee Pitäjänmäellä, osoitteessa Taavinkuja 6.Asunnot ovat kaikki kerrostaloissa ja suurin osa asunnoista on yksiöitä ja kaksioita, mutta muutamissa taloissa on myös 4–5 huoneen asuntoja. Tuetussa asumisessa asukas kykenee melko itsenäisesti huolehtimaan itsestään ja asioistaan, kuten aterioistaan, hygieniastaan ja siivouksesta. Hän saattaa tarvita ohjausta ja tukea elämäntilanteensa hallinnassa ja arkipäivän elämisen taidoissa. 
Tavoitteena on varmistaa asumisen pysyvyys ja huolehtia asukkaan turvallisuudesta ja tukea häntä terveys- ja toimeentuloasioiden hoidossa. Asukkaalla on usein päihde- ja mielenterveysongelmia sekä käytöshäiriöitä. Yksikössä on ympärivuorokautinen henkilökunta, joka koostuu esim. lähihoitajista ( päihde tai mielenterveyspuolelle erikoistuneita). 

- en tiedä kuinka kauan tämä on ollut käynnissä siitä ei lukenut mitään. Se on perustettu asunnottomuuden poistamiseksi suomessa. Pidän sitä tärkeänä sillä mielestäni on jokaisen ihmisoikeus saada koti ja välttyä kaduilta hyvinvointivaltiossa.

2. Kitu lapset ja nuoret -hanke 1.1.2014–30.6.2015

-Suomessa elää tuhansia kidutuksen traumatisoimia ihmisiä. Heidän joukossaan on myös lapsia ja nuoria. Osa heistä tarvitsee psykiatrisia palveluita. Heitä eri puolilla Suomea auttavat ammattilaiset tarvitsevat tukea työssään.  

- Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa on useamman vuoden ajan kehitetty kidutetuille ja vaikeasti traumatisoituneille pakolais- ja turvapaikanhakijalapsille- ja nuorille suunnattuja, erikoistuneita lasten- ja nuorisopsykiatrisia palveluita.Hankkeen palvelut koostuvat potilastyöstä sekä koulutuksesta ja konsultaatiosta, joita tarjotaan pakolais- ja turvapaikanhakijalasten ja -nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Nämä palvelut ovat valtakunnallisia ja maksuttomia. Pääpaino on vuosien myötä kertyneen tietotaidon levittämisessä ja hyvien käytäntöjen mallintamisessa.

Kohderyhmänä ovat 0–24-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka ovat traumatisoituneet joko suoraan tai välillisesti, kuten vanhempiensa kidutustraumojen seurauksista. Potilaat ohjataan kidutettujen kuntoutuskeskukseen terveydenhuollon lähetteellä. Hoitoon pääsyn edellytyksenä on lasten ja nuorten kohdalla suora tai välillinen vakava traumatisoituminen. Käynnit ovat maksuttomia. Ennen lähettämistä tulee selvittää tulkkipalvelujen ja matkakulujen maksajataho (maksusitoumus)
.

-Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa, Kidutettujen kuntoutuskeskuksen toiminta on valtakunnallista, mutta kliininen työ painottuu Etelä-Suomen alueelle. 
-Euroopan pakolaisrahasto ERF on osallistunut Kitu lapset ja nuoret -hankkeen rahoittamiseen.

3. Köyhyysryhmä 

-Laajapohjainen, eri yhteiskunnallisista toimijoista koostuva köyhyysryhmä julkaisi esityksensä tulevan hallituksen ohjelmaan.

Arkkipiispa Kari Mäkisen koolle kutsuman ryhmän keskeinen huomio on, että suomalaisen yhteiskunnan uuden suuntautumisen lähtökohtana tulee olla kaikkien ihmisten ihmisarvon takaaminen kaikissa olosuhteissa. Jokaista poliittista ratkaisua on arvioitava sen kannalta, mitkä ovat sen vaikutukset kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisen kannalta.
"Eriarvoisuus on kipupiste, joka ei poistu ilman määrätietoisia poliittisia päätöksiä ja tekoja", ryhmän jäsen, THL:n johtaja Marja Vaarama sanoo.

-Köyhyysryhmässä on ollut mukana keskeisiä yhteiskunnallisia toimijoita: Akava, EK, SAK, STTK, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuntaliitto, Suomen Yrittäjät, sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE, Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö, Mielenterveyden keskusliitto, Työterveyslaitos ja Helsingin Diakonissalaitos. Esityksen ovat lisäksi allekirjoittaneet lapsiasiavaltuutettu ja Takuu-Säätiö.
- Kiinnostaa minua sillä olen ihmisarvon takaamisen kaikissa olosuhteissa aatteen puolella.

TI 28.4.2015  Ranskalaisten saattokeikka : Itselle tehtävä tuntui ihan miellyttävältä ja saattamamme 3- hengen ryhmä oli mukava ja yksi osasi puhua englantiakin ja tahtoi kovasti kysellä asioita , pääsimme siis matkalla myös juttelemaan eikä tarvinnut vain kökötellä. Tunnelma oli hyvä , vaikka sää ei niinkään, mutta siitäkin saimme ranskalaisten kanssa juttua ja vertailu keskustelua aikaiseksi.

mitä muita toimijoita (kunta, järjestöt, yksityiset) sillä alueella on. Onko toiminta myös lakisääteistä? Miksi tällaista "täydentävää toimintaa" tarvitaan? Jos muita toimijoita ei alueella ole, mieti miksi? : 

Asunnottomien tukitoimia suomessa tarjoaa ainakin SAS ja asuntopalvelujen järjestäminen kuuluu kunnille ja sosiaalipalveluihin ihan lakisääteisestikkin.Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA järjestää kunnissa asumisneuvontaa, ja kunnat ovat palkanneet asunnottomien avuksi asumisneuvojia. Järjestö joka toimii asian puolesta esim. koulumme diakonian asumispalvelut. Yksityisistä tahoista asumispalveluja tuottavat yksityiset palvelutalot ja heidän firmat esim. Attendo.  

Kidutettujen palveluita tarjoavat esim. ODL ja Helsingin Diakoniaopisto, jotka tarjoavat kidutetuille kuntoutusta ja tukipalveluita. ODL nettisivut --> ODL.fi

STM:n köyhyyttä ja syrjäytymistä vähentävä poikkihallinnollinen toimenpideohjelma

Köyhyyden, syrjäytymisen ja eriarvoisuuden ehkäiseminen on yksi painopistealue pääministeri Kataisen hallitusohjelmassa 2011–2015.
Syrjäytymistä voidaan ehkäistä vähentämällä työttömyyttä ja köyhyyttä sekä ihmisten näköalattomuutta ja osattomuutta. Se edellyttää useiden hallinnonalojen toimia ja yhteistyötä. Suomen hallitus on käynnistänyt poikkihallinnollisen toimenpideohjelman, jossa luodaan pysyvä toimintamalli, jolla hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen otetaan osaksi kaikkea yhteiskunnallista päätöksentekoa.
Näitä asioita löysin netistä kaivaessani.
Hyvä teko : Tein oman hyvän tekoni jo keskiviikkona 29.4.2015 , kun kouluun rankkasateessa kävellessäni huomasin kadulle ylämäen varteen pysähtyneen vanhemman herran pyörätuolissa, jonka autoin ylämäen ja autotieristeyksen ohi ratikkapysäkille sateen suojaan ratikkaansa odottamaan. Teosta tuli hyvä mieli , tottakai auttaessani apua tarvitsevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti